|

Η σημαία της Βορείου Ηπείρου και το διπλό πρότυπο των αλβανικών MME

Του Ι. Πατσο (Ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος και ανταποκριτής του ΑΠΕ στα Τίρανα)

Χρειάστηκε να εκτυλίχθει  η σημαία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βοριάς Ηπείρου στο γήπεδο Καραϊσκάκη, για να πέσουν οι μάσκες του θύματος που φορούσαν τόσο η Αλβανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, τόσο και τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, μετά την αμφιλεγόμενη αναμέτρηση του Οκτωβρίου του 2014 στο Βελιγράδι, όπου πάνω από το γήπεδο, πέταξε το λάβαρο με το χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας, το οποίο περιλαμβάνει εδάφη απ΄όλες της βαλκανικές χώρες, και που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί ο αγώνας. 

Η Αλβανική Ομοσπονδία και τα μέσα ενημέρωσης των Τιράνων, θεώρησαν τη σημαία της αυτονομίας της Βοριάς Ηπείρου, "σοβινιστικό σύμβολο", πάρα το ότι η σημαία αυτή, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός που αποδεικνύει την ύπαρξη έστω και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου, που ιδρύθηκε μετά από αγώνες των βοριοηπειροτών, και κατοχυρώθηκε με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, της 17ης Μαΐου του 1914, το οποίο με την "ελεύθερη βούληση" τους, υπόγραψαν μεταξύ άλλων και τα Τίρανα.

"Η εμφάνιση μίας γιγαντιαίας σημαίας  στο γήπεδο, η οποία προκαλεί ένα πνεύμα ανοιχτού μίσους, δεν αντιπροσωπεύει μόνο μια ομάδα εξτρεμιστών οπαδών, αλλά και αποδείχνει της έλλειψης στην οργάνωση και τη διοίκηση του παιχνιδιού από τη χώρα υποδοχής. Αυτά τα επεισόδια δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο και παραβιάζουν τους κανόνες της FIFA" αναφέρει η ανακοίνωση της Αλβανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. 

Προσθέτει δε ότι "η αρμόδιες επιτροπές της FIFA, θα πρέπει να πάρουν θέση σχετικά με αυτή την υπόθεση προώθησης εθνικισμού που  δεν έχει καμία σχέση με το πνεύμα του Fair Play"

Αλλά όπως λέει και το ρητό, "ο διακονιάρης δεν βλέπει ποτέ της  σακούλες του". Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αλβανίας και τα ΜΜΕ,  ξέχασαν φαίνεται, ότι σε αντίθεση με τη σημαία της μαρτυρικής Β.Η., το λάβαρο με την Μεγάλη Αλβανία που  πέταξε πάνω από το γήπεδο του Βελιγραδίου, ήταν ένας σοβινιστικός και αλυτρωτικός χάρτης, που περιέχει τα εδάφη τεσσάρων κρατών. Όμως  ούτε η Ελλάδα ούτε το Μαυροβούνιο και ούτε η ΠΓΔΜ, δεν έσπευσαν να ασκήσουν έφεση στη FIFA. Είναι δικαίωμα τους να το κάνουν, όμως προτού διαμαρτυρηθούν ας θυμηθούν την γνωστή ρήση: "μην κάνεις στους άλλους ό,τι δεν θα ήθελες να κάνουν σε σένα".

Ακόμη και σήμερα, ξεχασμένη σχεδόν από την ελληνική πολιτεία, η εμφάνιση της σημαίας της Βορείου Ηπείρου, που στο κάτω -κάτω της γραφής, είναι ένα ιστορικό γεγονός, είτε αρέσει είτε όχι σε κάποιους, απέδειξε τα αυτονόητα, την έλλειψη της αντικειμενικότητας στην ανάλυση των γεγονότων και την επιθυμία μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ να παριστάνουν μια αδικημένη Αλβανία, που ίσος με αυτό τον τρόπο  άθελά τους την ξεφτιλίζουν.

Όλη η επικαιρότητα με ένα στη facebook σελίδα του nocomments και στο twitter.

Διαβάστε επίσης στο NoComments.gr