|

Ριζότο με σπανάκι και πορτοκάλι

Οφείλω να ομολογήσω πως ο ggr και τα risotti του μου έχουν δώσει μεγάλη έμπνευση. Είχα δοκιμάσει το ριζότο με σπανάκι που ανέβασε και μετά αποφάσισα να το παραλλάξω. Τόσο που έγινε αγνώριστο βέβαια...

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1/2 πράσο
  • 300 γρ καθαρισμένο σπανάκι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 450 γρ ρύζι για ριζότο
  • 1/2 φλ. κρασί λευκό
  • 1 1/2 λίτρο ζωμό (λαχανικών ή ό,τι έχετε)
  • αλάτι, πιπέρι, τζίντζερ
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 100 γρ παρμεζάνα
  • 2 μικρά πορτοκάλια

 

Πώς το κάνουμε:

Πλένετε και καθαρίζετε πολύ καλά τα σπανάκια. Εγώ προσωπικά κόβω όλα τα κοτσάνια και αφήνω μόνο τα φυλλαράκια. Κόβετε τα σπανάκια, σε χοντρούλικα κομμάτια.
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το πράσο.
Βάζετε το ζωμό να βράσει και τον κρατάτε διαρκώς καυτό.
Καθαρίζετε τα πορτοκάλια, τα χωρίζετε σε φετούλες και κόβετε τις φέτες στα 3.
Βάζετε λίγο λαδάκι σε βαθύ σκεύος και τσιγαρίζετε το πράσο και το κρεμμύδι.
Μόλις μαραθούν, βάζετε το ρύζι και ανακατεύετε μέχρι να πιεί το λαδάκι όλο.
Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να πιεί το ρύζι μας και το κρασί.
Εγώ σε αυτή τη φάση έριξα αλάτι, πιπέρι και λίγο τζίντζερ. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε όποιο στάδιο θέλετε.
Αρχίζετε να προσθέτετε το ζωμό. Ρίχνετε 2-3 κουτάλες ζωμό, αφήνετε να τον πιεί και συνεχίζετε με αυτό τον τρόπο. (Δείτε πολύ ωραίες οδηγίες για τη σωστή παρασκευή ριζότο εδώ και ακολουθήστε τις!)
Μετά από μια δυο φορές που βάλατε ζωμό, προσθέστε τα σπανάκια. Σιγά σιγά θα μαραθούν και θα μπορέσουν να ενσωματωθούν με το ρύζι. Όσο πιο φρέσκο και μαλακό είναι το σπανάκι μας, τόσο πιο αργά θα το προσθέσετε γιατί δε χρειάζεται και πολύ μαγείρεμα. Συνεχίστε να προσθέτετε ζωμό.
Όταν δείτε πως το ρύζι έχει γίνει (έχει μαλακώσει, αλλά κρατάει λιγάκι στο δόντι), προσθέτετε το βούτυρο και μόλις λιώσει, προσθέτετε και την παρμεζάνα. Σβήνετε το μάτι και ανακατεύετε καλά.
Τέλος, βάζετε τα κομματάκια το πορτοκάλι και ρίχνετε ένα ακόμα ανακάτεμα. Σερβίρετε αμέσως.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το πορτοκάλι το βάζουμε να μείνει "ζωντανό", να μην ψηθεί. Μου αρέσει ιδιαίτερα όταν στην μπουκιά τρως πορτοκάλι και γεμίζει το στόμα με το γλυκό ζουμάκι του. Έχω δοκιμάσει να το κάνω και με μανταρίνια, έγινε εξίσου νόστιμο!

Αυτός είναι ο τρόπος που βρήκα και τρώει όλη η οικογένεια με ευχαρίστηση σπανακόρυζο!

 

Όλη η επικαιρότητα με ένα στη facebook σελίδα του nocomments και στο twitter.

Διαβάστε επίσης στο NoComments.gr