|

Χειροποίητο-σπιτικό φύλλο σφολιάτας

Το πιο αφράτο και τραγανό σπιτικό φύλλο σφολιάτας θα το βρείτε εδώ! Ιδανικό για κολοκυθοτυρόπιτες αλμυρές, ζαμπονοκασερόπιτες, σπανακοτυρόπιτες, κοτόπιτες κτλ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι για πίτες
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι
  • 3 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
  • 400 ml χλιαρό νερό
  • αλάτι
  • αλεύρι (για άνοιγμα των φύλλων)
  • φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για άλειμμα των φύλλων

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1 

1) Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σε μία λεκάνη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15΄. Έπειτα, ανοίγουμε με τον πλάστη το 1ο μπαλάκι και το βουτυρώνουμε. (φωτο 1) Βήμα 2 

2) Παίρνουμε τις άκρες και τις διπλώνουμε στη μέση. (φωτο 2) Βήμα 3 

3) Βουτυρώνουμε το ⅓ του φύλλου στην πάνω πλευρά (φωτο 3) Βήμα 4 

4) και διπλώνουμε. (φωτο 4) Βήμα 5 

5) Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το βουτύρωμα - δίπλωμα. (φωτο 5) Βήμα 6 

6) όπως κι εδώ (φωτο 6) Βήμα 7 

7) Βουτυρώνουμε τη μισή πλευρά (φωτο 7) Βήμα 8 

8) και διπλώνουμε. (φωτο 8) Βήμα 9 

9) Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στην κατάψυξη για 30'. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπαλάκια. Αφού περάσει το διάστημα αυτό, αλευρώνουμε το ''φάκελο'' και τον ανοίγουμε με τον πλάστη προς τα πάνω σε διπλάσιο μέγεθος, πατώντας τον διαγώνια και σταυρωτά. Βάζουμε από πάνω το 2ο ''φάκελο'' (φωτο 9) Βήμα 10 

10) και διπλώνουμε. (φωτο 10) Βήμα 11 

11) Πατάμε με τον πλάστη τις 4 πλευρές. (φωτο 11) Βήμα 12 

12) Έτσι έχουμε αυτό το αποτέλεσμα (φωτο 12) Βήμα 13 

13) Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και πατώντας το ''φάκελο'' διαγώνια και σταυρωτά με τον πλάστη, τον ανοίγουμε στο μέγεθος του ταψιού. (φωτο 13) Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τους υπόλοιπους 2 ''φακέλους''. Βουτυρώνουμε το ταψί και τοποθετούμε το 1ο φύλλο, έπειτα την εκάστοτε γέμιση και τέλος το 2ο φύλλο. Το 1ο φύλλο φροντίζουμε να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού, για να διπλώσουμε τις άκρες πάνω από το 2ο φύλλο (κόθρος). Αλείφουμε την πίτα με μείγμα από ελαιόλαδο και φρέσκο λιωμένο βούτυρο και την ψεκάζουμε με λίγο νερό, για να γίνει τραγανή. Τη χαράζουμε σε κομμάτια, όχι μέχρι τον πάτο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στον αέρα) τα πρώτα 20' στους 230ο C και τα επόμενα 20'-25' στους 200ο C.

Όλη η επικαιρότητα με ένα στη facebook σελίδα του nocomments και στο twitter.

Διαβάστε επίσης στο NoComments.gr