|

Ανάκληση του Τούρκου Πρέσβη στην Γερμανία

Η Τουρκία ανακάλεσε τον Πρέσβη της στην Γερμανία, μετά την έγκριση του ψηφίσματος από την Μπούτεστανγκ, σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

Πριν από την ψήφιση, ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, είχαν προειδοποιήσει την Γερμανία ότι, τυχόν αναγνώριση της γενοκτονίας, θα επηρέαζε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Tούρκος Yπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλουδήλωσε ότι, οι "ανεύθυνες και αβάσιμες" αποφάσεις δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία, αφού οι γερμανοί βουλευτές χαρακτήρισαν "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

"Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις", έγραψε στο Twitter.

"Η αναγνώριση από τη Γερμανία ορισμένων αστήρικτων και διαστρεβλωμένων ισχυρισμών αποτελεί ιστορικό λάθος", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς στον λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας πως "για την Τουρκία, το ψήφισμα αυτό είναι άκυρο και κενό περιεχομένου".

Ο Κουρτουλμούς εκτίμησε, εξάλλου, πως η έγκριση του κειμένου "δεν είναι αντάξια των φιλικών σχέσεων" που έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Το ψήφισμα που ενέκριναν οι Γερμανοί βουλευτές, με το οποίο οι σφαγές Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915 χαρακτηρίζονται "γενοκτονία" έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος.

Ο Γιασίν Ακτάι έκανε το σχόλιο αυτό απευθείας στην τηλεόραση μετά την έγκριση, σήμερα, σχεδόν ομόφωνα από τη γερμανική κάτω βουλή, την Μπούντεσταγκ, ενός συμβολικού ψηφίσματος. Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, δήλωσε κομματική πηγή.

Η Άγκυρα όλες αυτές τις μέρες προειδοποιούσε έως και... απειλούσε ισχνά τη Γερμανία για το ψήφισμα. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ να επιδείξει «λογική» σε αυτό το θέμα, προειδοποιώντας παράλληλα για πιθανές διπλωματικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις αν τελικά το ψήφισμα εγκριθεί.

 

 

Όλη η επικαιρότητα με ένα στη facebook σελίδα του nocomments και στο twitter.

Διαβάστε επίσης στο NoComments.gr