|

Τα στελέχη των τραπεζών που αμείβονται με 20 εκατ. δολ. το χρόνο!

Μπορεί πολλές τράπεζες παγκοσμίως να διανύουν περιόδους κρίσεις, όμως, τα στελέχη τους πληρώνονται ακριβά. Σύμφωνα με ανάλυση της Equilar και των Financial Times, οι μισθοί των διευθύνοντων συμβούλων των μεγάλων τραπεζών εμφάνισαν πολύ μεγάλη αύξηση της τάξης του 7,5% το 2015. Οι αμοιβές αναπτύχθηκαν με ρυθμό 10 φορές πιο γρήγορο συγκριτικά με το 2014, στο μέσο ποσό των 13,1 εκατ. δολαρίων για κάθε στέλεχος.

Οι επικεφαλής των έξι κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών είδαν μεγάλες αυξήσεις στις αμοιβές τους. Τα πακέτα εμφάνισαν μια μέση άνοδο άνω του 10%, ενώ είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με εκείνα των Ευρωπαίων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι CEOs των JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Citi, Wells Fargo, Bank of America και Morgan Stanley πήραν κατά μέσο όρο 20,7 εκατ. δολάρια ο καθένας πέρυσι. Το ποσό περιλαμβάνει μισθούς, μπόνους και συνταξιοδοτικές εισφορές. Πρώτος στη λίστα ήταν ο Jamie Dimon της JPMorgan, με 27,6 εκατ. δολάρια.

Αντίθετα, οι επικεφαλής 11 ευρωπαϊκών τραπεζών κινήθηκαν στα 10,4 εκατ. δολάρια κατά μέσο όρο. Τον μέσο αριθμό τόνωσαν κάποιες αμοιβές σε μετοχές, αξίας 27 εκατ. δολαρίων, προς τους νέους CEOs των Standard Chartered, Credit Suisse και Barclays, ως αποζημιώσεις για εισόδημα που «έχασαν» φεύγοντας από τις προηγούμενες θέσεις τους. Οι αυξήσεις αμοιβών των διευθύνοντων συμβούλων των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν κατά μέσο όρο 9,6% πέρυσι.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι η μέση αύξηση στα πακέτα απολαβών ήταν μόλις 0,5% το 2014, βάσει στοιχείων που αφορούν σε 20 τράπεζες.

Όπως ανέφερε ο Bill Smead της Smead Capital, οι αμοιβές φαίνονται υψηλές δεδομένων των γενικώς χαμηλών αποδόσεων ιδίων κεφαλαίων. Επιχειρηματολόγησε, όμως, ότι κάποια στελέχη περιλαμβανομένου του Dimon, κέρδισαν τα χρήματα αυτά βοηθώντας τις τράπεζές τους να προσαρμοστούν στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και το πολύ σκληρότερο ρυθμιστικό περιβάλλον.

Όλη η επικαιρότητα με ένα στη facebook σελίδα του nocomments και στο twitter.

Διαβάστε επίσης στο NoComments.gr