|

Που διαφωνούν Ευρωπαίοι - ΔΝΤ για το χρέος

Η επίτευξη συνολικής συμφωνίας με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ύψος της δόσης αλλά και μια πολιτική συμφωνία για το χρέος, που θα έχει και την υποστήριξη του ΔΝΤ, είναι ο στόχος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενόψει της συνεδρίασης του Εurogroup της 24ης Μαΐου.

Αυτό υποστήριξε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος εμφανίστηκε, χθες στις Βρυξέλλες, συγκρατημένα αισιόδοξος.

Ωστόσο, «αγκάθι» παραμένει το χάσμα που πρέπει να γεφυρωθεί με το ΔΝΤ, δεδομένου ότι το Ταμείο έχει υποβάλει μια «επιθετική» πρόταση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, το περιεχόμενο της οποίας επιβεβαιώθηκε από παράγοντα της Ευρωζώνης.

Η πρόταση, μάλιστα, του Ταμείου για το ελληνικό χρέος υπερκαλύπτει τις προσδοκίες της κυβέρνησης, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα γίνει αποδεκτή από τους Ευρωπαίους και ειδικά από τη Γερμανία, ενώ βάση των συζητήσεων που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες είναι οι πέντε προτάσεις του ESM.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει Eurogroup

Δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη είναι μια συνολική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου, που θα ικανοποιεί τόσο τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης όσο και το ΔΝΤ, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Κομισιον

Ο ίδιος εξήγησε πως στο βασικό πακέτο των μέτρων υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχει επιτευχθεί συμφωνία και στο μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Σε ό,τι αφορά τον πρακτικό προγραμματισμό, ανέφερε πως οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με στόχο να προετοιμάσουν ένα προσχέδιο δήλωσης, το οποίο θα συζητηθεί στο Eurogroup της Τρίτης. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως η δυσκολία αυτού του εγχειρήματος είναι μεγάλη -αφού το κείμενο θα περιλαμβάνει εισήγηση για το χρέος- και σημείωσε πως ακόμα και εάν φτάσουν σ’ ένα προσχέδιο συμπερασμάτων με πολλές «αγκύλες», θα είναι «τεράστια επιτυχία». «Στόχος είναι να έχουμε κάτι σε χαρτί και οι υπουργοί θα κάνουν τα υπόλοιπα», εξήγησε ο αξιωματούχος.

Το βέβαιο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, είναι ότι όλες πλέον οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο θέμα του χρέους.

Το βασικό πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ έχει συμφωνηθεί, ενώ σχετικά με τον μηχανισμό (κόφτης) περικοπής δαπανών, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο αξιωματούχος τόνισε ότι δεν έχει συμφωνηθεί πλήρως, καθώς απομένουν κάποιες εκκρεμότητες που θα διευθετηθούν μέσα στην εβδομάδα.
Για τη δόση άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι θα είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή που προβλέπει το πρόγραμμα (5,7 δισ. ευρώ), ώστε να καλυφθεί η καθυστέρηση, ωστόσο μάλλον θα είναι χαμηλότερη από τα 9-11 δισ. ευρώ στα οποία είχε αναφερθεί την περασμένη Παρασκευή Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει δάνεια γύρω στις 20 Ιουλίου, ενώ από την άλλη πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν την καθυστέρηση, αλλά σε κάθε περίπτωση το μέγεθος της δόσης δεν θα πρέπει να καταργεί την τριμηνιαία φύση της αξιολόγησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Τι συζητούν για το χρέος

Σχετικά με το χρέος, είπε ότι όλες οι συζητήσεις εξελίσσονται στη βάση της απόφασης του Εurogroup της 9ης Μαΐου, σύμφωνα με την οποία η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να γίνει σε τρεις χρονικές φάσεις με βραχυπρόθεσμα (άμεσα), μεσοπρόθεσμα (μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018) και αν χρειαστεί μακροπρόθεσμα (στο απώτερο μέλλον) μέτρα. Αυτές οι τρεις περίοδοι επιχειρείται τώρα από τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιηθούν, προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Ένωση

Η συζήτηση γίνεται με βάση τη δέσμη μέτρων που έχει υποβάλει στους τεχνοκράτες της Ομάδας Εργασίας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), τα οποία προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τις επιμηκύνσεις των περιόδων αποπληρωμής και χάριτος, το «πάγωμα» των επιτοκίων, την εξαγορά δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από τον ΕΜΣ και κάποιων άλλων παρεμβάσεων για τη διαχείριση της εξυπηρέτησης του χρέους ώστε να γίνεται με τρόπο ισορροπημένο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι επιμηκύνσεις των περιόδων αποπληρωμής και χάριτος θα είναι το βασικό εργαλείο, αλλά απέφυγε να προσδιορίσει τη χρονική διάρκεια. Αντίθετα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός σχετικά με τη δυνατότητα «παγώματος» των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα του 1%-1,5%.
Όπως ανέφερε, «είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνεις κάτι τέτοιο για ένα χρέος 200 δισ. ευρώ και για 40 χρόνια, γιατί δεν υπάρχει αγορά για παράγωγα που θα “κλειδώσει” το επιτόκιο στο 1,5%, ενώ όλες οι άλλες λύσεις θα επιβάρυναν με μεγάλο κόστος τον ΕΜΣ και φυσικά θα ισοδυναμούσε με νομισματική μεταβίβαση, η οποία απαγορεύεται από τη συνθήκη».

Όπως είπε ο αξιωματούχος, από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, όπως αυτές περιγράφονται στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, τότε «θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για μια συνολική συμφωνία».

«Θα είναι ευχής έργον να έχουμε μια συμφωνία που θα επιτρέπει στην ηγεσία του ΔΝΤ να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού και να εισηγηθεί ένα ελληνικό πρόγραμμα» είπε, προσθέτοντας: «Θέλουμε μια υπόσχεση ότι θα πάνε, δεν είναι απαραίτητο να μας πουν πότε, αλλά το ιδανικό θα ήταν να έχουμε ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού. Από τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού προκύπτει σαφέστατα ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει το πρόγραμμα και η ισχυρή εκτίμησή μου είναι ότι ο διεθνής οργανισμός θα μπει στο πρόγραμμα μετά την πρώτη αξιολόγηση και δεν θα μεταθέσει αυτή την απόφαση για τη δεύτερη ή την τρίτη αξιολόγηση», επισήμανε ο αξιωματούχος.

AP - Eurogroup - Τσακαλώτος - Σόιμπλε - Ντάισελμπουμ

Ουδέν σχόλιον για την πρόταση του ΔΝΤ

Σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ, τόσο ο ίδιος όσο και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, λίγο νωρίτερα, αρνήθηκαν να τη σχολιάσουν, ωστόσο ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε ότι η διαρροή είναι σωστή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή είναι η θέση του Ταμείου. Πάντως, αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, μίλησε για μια αισιόδοξη προσέγγιση (των Ευρωπαίων) και μια λιγότερη αισιόδοξη (του ΔΝΤ), η οποία όπως παραδέχθηκε δημιουργεί πρόβλημα στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στην σωστή κατεύθυνση οι θέσεις του ΔΝΤ για το χρέος, λέει η κυβέρνηση

"Πάντα οι θέσεις του Ταμείου για το θέμα του χρέος ήταν στη σωστή κατεύθυνση", τόνισε από την πλευρά της χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει δώσει σκληρή μάχη για το χρέος. Για μας αποτελεί κεντρικό ζήτημα. Θα κριθεί η πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Από την πλευρά του ΔΝΤ ήταν σαφής η θέση του παρά πολλά χρόνια ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η ίδια σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει μέτρα για τηνελάφρυνση του χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο διάστημα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. "Η ελάφρυνση θα πρέπει να αποκαθιστά την σταθερότητα και την επενδυτική προοπτική", είπε χαρακτηριστικά. Η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος διάσωσης θα ολοκληρωθεί άμεσα, ώστε η δόση που εκκρεμεί να δοθεί στην Ελλάδα τον Ιούνιο. 

Όλγα Γεροβασίλη - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - BRIEFING

Αναφερόμενη στο χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, είπε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται η ψήφιση των μέτρων που υπολείπονται, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και πως το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή, το αργότερο έως αύριο. Συμπλήρωσε ότι θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου, οπότε και αναμένεται η εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται από τη συμφωνία.

 

Όλη η επικαιρότητα με ένα στη facebook σελίδα του nocomments και στο twitter.

Διαβάστε επίσης στο NoComments.gr