|

Με τροπολογία ο “κόφτης” στη Βουλή

Μέσω τροπολογίας και όχι στο βασικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί –εκτός απροόπτου σήμερα– στη Βουλή και θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπουν οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης.

Όπως ανέφεραν χθες από το υπουργείο Οικονομικών, ο λόγος για τον οποίον οι διατάξεις για τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης πιθανών μελλοντικών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους θα περάσουν ως τροπολογία έχει να κάνει με την «τεχνική επεξεργασία» των κειμένων.

Τη Δευτέρα το απόγευμα η κυβέρνηση απέστειλε στους δανειστές την τελική της πρόταση για το πώς θα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός, κάνοντας λόγο για συμφωνία με τους δανειστές επί του ζητήματος,ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ωστόσο αποδεικνύεται ότι το θέμα είναι πολύ πιο περίπλοκο. Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί, και ιδίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν ζητήσει, μεταξύ άλλων, να είναι σαφές από τώρα ότι στις δαπάνες που θα περικόπτονται σε περίπτωση αποκλίσεων θα περιλαμβάνονται και εκείνες για μισθούς και συντάξεις. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Αθήνα στην πρότασή της εξειδίκευε μόνο τις δαπάνες που θα εξαιρούνται από τις περικοπές και ανέμενε τις παρατηρήσεις των θεσμών για να καταθέσει προς ψήφιση τις διατάξεις για τον μηχανισμό.   

"Μασάζ" στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 

Ωστόσο, σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνεται για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ , αναφέρθηκε στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά: «Όσοι από εσάς δεν έχετε συμμετάσχει στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν ξέρετε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε». 

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Χουλιαράκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ο κόφτης, αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί η επιλογή των κωδικών δεν θα είναι αυτόματη, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να παρέμβει η κυβέρνηση.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προστατεύει το 93% των στεγαστικών δανείων που είναι συνδεδεμένα με επιχειρηματικά.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα κόκκινα δάνεια, οι έμμεσοι φόροι και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και θα πρέπει να ψηφιστεί την Κυριακή, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Τρίτης 24 Μαΐου.

 

Όλη η επικαιρότητα με ένα στη facebook σελίδα του nocomments και στο twitter.

Διαβάστε επίσης στο NoComments.gr